Tunézia, Magyarország – 2011. szeptember 29. A két ország közötti gazdasági kapcsolatok élénkítése, a kereskedelem fejlesztése, új üzleti lehetőségek felkutatása-ez a célja a Budapesten ma megalakult Tunéziai-Magyar Üzleti Tanácsnak. Az alakuló ülésre a Nemzeti Külgazdasági Hivatal székházában került sor.

A Tunéziai Köztársaság Budapesti Nagykövetsége képviseletvezetője, Adnene Damergi már régóta szívügyének tekintette, hogy a jöjjön létre a Marokkói-Magyar Üzleti Tanács mintájára egy szervezet a két ország képviselőinek részvételével. A diplomata az AfriPORT kérdésére elmondta, a Tanács közvetítő szerepet tölt be a magyar és a tunéziai üzleti élet résztvevői között. Elsődleges feladata a kapcsolatépítés, az információáramlás biztosítása, személyes, és szakmai fórumok, találkozók szervezése. Adnene Damergi emlékezetett arra, hogy a Tanács megalakításának ötlete már két évvel ezelőtt megszületett, az előkészületek azonban csak nemrégiben gyorsultak fel. Néhány hete Balogh Sándor, az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke vezetésével hivatalos delegáció utazott Tuniszba. A küldöttségben a Nemzeti Külgazdasági Hivatal részéről Fodor Zoltán regionális külgazdasági szakdiplomata; a BKIK-tól Szabó Helga a XXV. Észak-Afrikai Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztéséért Szakmai Osztály elnöke; az MMÜT részéről Bethlen József elnöki tanácsadó vett részt..
Az előkészített tárgyalásokon a felek egyetértettek abban, hogy újra kell indítani a korábban igen élénk, de az utóbbi években stagnáló kétoldalú gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat. Konkrét üzletek létrehozásával, egymás termelési, üzleti, kereskedelmi kultúrájának megismerésével hozzá kell járulni az árucsere-forgalom növeléséhez, közös vállalatok alapításához valamint beruházások ösztönzéséhez és elősegítéséhez. Adnene Damergi a gépipart és a mezőgazdaságot jelölte meg olyan területként, ahol különösen jók a lehetőségek az együttműködésre. Mosolyogva idézte föl, hogy Tunéziában még mindig üzemelnek a Magyarországon vásárolt mozdonyok, autóbuszok. Ezek karbantartása is lehetőséget teremt az együttműködésre.
A diplomata az AfriPORT kérdésére elismerte, hogy a tunéziai idegenforgalom megszenvedte a politikai változásokat, de május óta sokat javult a helyzet. A magyar turisták visszacsábítása érdekében Tunéziai azt tervezi, hogy hamarosan újra nyitja a turizmussal foglalkozó budapesti irodáját, jelenleg ugyanis a bécsi képviselet látja el a Magyarországgal kapcsolatos teendőket. A legközelebbi, budapesti Turizmus EXPO erre jó alkalmat kínál, mondta búcsúzóul a diplomata.

Az alakuló ülésen a tanácstagok megkapták az alapító okiratot, mely elfogadásra került.
A Tunéziai-Magyar Üzleti Tanács az alakuló ülésén Balogh Sándort választotta meg a szervezet elnökévé. Szabó Helga a BKIK Észak – Afrikai Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztéséért Szakmai Osztály elnöke a Tunéziai-Magyar Üzleti Tanácsban elnöki megbízottként fog tevékenykedni, a jövőbeni aktív együttműködés érdekében és a Tuniszi Kereskedelmi Kamara és a BKIK közötti együttműködési szerződés előkészítésében.