2017. február 9-én FODOR Zoltán úr, Magyarország Tuniszi Nagykövetsége gazdasági-kereskedelmi szakdiplomatája látogatást tett a Tuniszi Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

A megbeszélés lényege, amelyet Mr. Mounir Mouakharral a Kamara elnökével Mr. Abderrazek Sanhaji jelenlétében folytatott, a két ország üzletembereinek gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak megerősítése volt, amit az árucsere-forgalom elősegítésével lehet elérni.

Ezzel összefüggésben a Kamara elnöke hangsúlyozta annak fontosságát, hogy össze kell hangolni a két ország üzletemberei közötti kiegészítő jelleget, s annak szükségességét, hogy mindkét fél számára nyereséges üzletek szellemében ki kell használni a két ország vállalatai által ajánlott lehetőségeket.

Ennek érdekében kérte a Nagykövetség együttműködését, hogy segítse elő a tunéziai és a magyar cégek kapcsolatépítését.

Megállapodtak, hogy gyakorlati munkatervet készítenek a Tuniszi Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara között aláírt Együttműködési Megállapodás végrehajtása érdekében.

20161101 103243Szintén megvitatták a Nagykövetség és a Plate-Forme Tunisia Trading között a tunéziai tagvállalatok érdekében végzendő gazdasági információ cserét úgy, hogy rendelkezésükre bocsátanak minden lehetséges üzleti lehetőséget, hasznos címeket, és gazdasági jogszabályokat azért, hogy megismertessék velük a magyar piacot.

Érdemes emlékeztetni arra, hogy a fent említett megállapodás aláírására annak a hivatalos látogatásnak a keretében került sor, amelyet Őexcellenciája a Külügyminiszter úr tett Budapesten 2016. november 2-5 között, a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 60. évfordulója megünneplése alkalmával.

Az aláírás 2016. november 2-án történt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában Mr. KISS Zoltán a BKIK elnöke és Mr. Abderrazzek Sanhaji, a CCITUNIS főtitkára között, aki a CCITUNIS elnökét képviselte. Az aláírás Tunézia Külügyminisztere, Tunézia budapesti Nagykövet asszonya és a magyar külgazdasági diplomácia Államtitkárának jelenlétében történt.

TUNISZI NEMZETKÖZI KONFERENCIA
2016. november 29-30.

Tunézia tartós gazdasági és társadalmi fejlődését támogató nemzetközi konferencia a Tunisia 2020 alkalmából több mint ezer hazai és nemzetközi cég találkozik, akik elkötelezettek Tunézia gazdasági megújulására.

Jakab Istvánnak a Parlament elnök-helyettesének vezetésével április 19-21 között parlamenti delegáció folytatott tárgyalásokat Tunéziában.

A látogatás fontosságát jelzi, hogy mivel a tunéziai demokratikus választásokat követően térségünkből a magyar parlamenti delegáció volt az első, amelyik felkereste Tunéziát, a delegációt több magas rangú állami vezető mellett fogadta Mohamed Beji Caïd Essebsi tunéziai elnök is.