imgChristine20Lagarde4Tunézia, Tunisz – Bizalomépítő, kétnapos látogatást tett Tunéziában Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója. A korábbi francia miniszter az arab tavasz országai közül elsőként Tunéziát kereste fel.

Biztonság és kiszámíthatóság, ezt kérte és javasolta az IMF vezérigazgatója a tunéziai vezető politikusoknak. Christine Lagarde világossá tette, hogy ezek betartása kell ahhoz, hogy a befektetők újra bizalmat szavazzanak az észak-afrikai országnak. Tunéziában tavaly januárban buktatták meg a 23 évig fennállt Ben Ali rendszert. A Jázmin forradalmat követő nehézségek miatt a tunéziai gazdaság recesszióba került, a nemzeti össztermék 1,8 százalékkal csökkent. Ennek hatására a munkanélküliség 18 százalékra ugrott. Összességében az ország két és fél milliárd dollárt bukott a rendszerváltáson. A kilábalás azóta is lassan megy, de ebben nyilván komoly szerepe van az Európát sújtó hitelválságnak. A bizalomépítő látogatáson az IMF vezérigazgatója kinyilvánította, hogy Tunézia bármikor fordulhat segítségért a Valutalaphoz, meg fogja kapni kért pénzt. Christine Lagarde beszélt arról is, hogy az IMF 2012-es verziója egészen más lesz, mint a korábbiak: „Nem vagyunk  washingtoni törzsfőnökök, akik megmondják, hogy ezt, vagy azt kell csinálni.”

 

Az IMF vezér látogatását tüntetések is kísérték. Iszlamista szervezetek a sarija bevezetését követelték, illetve IMF ellenes kijelentéseket tettek, egyebek között azt mondták, hogy a Valutalap a modern kor gyarmatosítója.