EU Flag 0Tunézia, Egyiptom - Tunézia régi elitjéből 48 személy gazdagodását tartotta gyanúsnak az Európai Unió Ben Ali elnök bukása idején. Az elnökön és családtagjain kívül miniszterek és befolyásos üzletemberek egyaránt szerepeltek a listán. Ezért az ő vagyonukat az Európai Unió területen levő bankokban befagyasztották.

Ugyanez történt Egyiptom esetében is tavaly márciusban. Ott 18 személy szerepelt a listán, köztük maga Hoszni Mubarak elnök is.
"Minden eszközzel segíteni akarjuk Tunézia és Egyiptom népét, ezért ezeket az eltulajdonított közpénzeket mielőbb vissza kívánjuk juttatni nekik!"- hangsúlyozta Brüsszelben Catherine Ashton. Az Európai Unió külpolitikai főképviselője konkrét összegeket nem említett, bizonyára nem véletlenül: senki sem tudja pontosan, hogy mennyi van a befagyasztott számlákon. Most először a jogi részleteket kell tisztázni, és csak azután kerülhet vissza a pénz Egyiptomba illetve Tunéziába.
Szakértők szerint a bukott rezsim vezetőinek volt elég idejük arra, hogy pénzüket kimentsék az uniós bankokból és Svájcba vagy más olyan országba vigyék, ahol a banktitok szent és sérthetetlen. Érdekes módon az Európai Unió nem foglalkozott Kadhafi rezsimjével, pedig Líbia egykori uralkodó családja és környezete is dollármilliárdokat tartott külföldön. Az ügy azért is rendkívül kényes, mert a bukott diktátorok sok politikai pártot pénzeltek az Európai Unió államaiban és így nagyon sokan nem örülnének annak, ha napfényre kerülne: milyen pénzmozgás is volt a diktátorok és bizalmi embereik számláin. Kadhafi fia, Szaif Al Iszlam például többször is elmondta, hogy 50 millió euróval pénzelték Sárközy elnökválasztási kampányát. A francia politikus természetesen cáfolta ezt, és kérte, hogy mutassák meg a számlát ...
Egyiptomnak és Tunéziának ugyancsak nagy szüksége van a bukott diktátorok pénzére, mert a dicsőséges arab tavasz nagy politikai erjedést és demokráciát hozott, ám a gazdaság állapota siralmas, így mind többen sóhajtoznak Tunéziában és Egyiptomban mondván, hogy a "régi szép időkben jobb volt"...