logs eu tunisia 832401890Tunézia, Európai Unió – Különleges partnerségi státuszt kapott Tunézia az Európai Uniótól. Ez, ahogy a brüsszeli bővítési és szomszédságpolitikai biztos mondta, lehetőséget ad egyebek között arra is, hogy a Tunézia jobban hozzáférhessen az Unió belső piacához.

Az Unió és Tunézia között a partnerségi viszony kiépítése expressz sebességgel zajlott. Az uniós bővítési biztos júliusi látogatásakor négy fő együttműködési irányt jelölt meg. Első helyen a kiemelt státusz szerepelt. Ezen túl újratárgyalják a kereskedelmi, a repülési és a mobilitási egyezményeket. A legjelentősebb előrelépés azonban a különleges státusz elnyerése, hiszen ez más tárgyalási alapot jelent a további területeken.

 

A bővítési biztos Stefan Füle szerint ez azért is hasznos Tunéziának, mert ezáltal a befektetők bizalmát lehet növelni az ország iránt.

A biztos azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Unió végzetes hibát követne el, ha nem foglalkozna szívélyesebben az új, demokratikusan választott hatalommal, mint a korábbi önkényuralmi rezsimekkel. Stefan Füle úgy látja: nem kell tartani attól a szabadságtól, amelyet Tunézia is kapott és bízni kell az új partnerek demokrácia iránti elkötelezettségében és a szélsőségek elleni fellépésben.