Tunézia, Budapest - Az Magyar-Tunéziai Üzleti Tanács és a BKIK Maghreb Szakosztály közös delegációja aug. 27-30 között tárgyalt Tuniszban. A tárgyalások célja a magyar-tunéziai kapcsolatok tavaly megkezdett fejlesztésének további erősítése, a Magyar-Tunéziai Üzleti Tanács helyi szervezetének, a Tunéziai - Magyar Üzleti Tanács megalakításának elősegítése.

A másik fontos cél a BKIK MAGHREB Szakmai Osztály és az MTÜT közös szervezésében a GVB üléssel párhuzamosan, a „MAGHREB reneszánsz” rendezvény és az ennek kapcsán aláírandó BKIK-Tuniszi Kamara együttműködési megállapodás előkészítésevolt.

A tunéziai szervezetek igen nagyra értékelték, hogy Tunézia jelenlegi viszonylagos nehéz helyzetében a magyar fél erősíteni kívánja az együttműködést és legtöbbjük ígéretet tett arra, hogy részt vesz a „MAGHREB reneszánsz” konferencián.

 

Tárgyalási menetrend-feszített tempóban

Ministère de l’Investissement

et de la Coopéreation Internationale

Befektetési és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium

Mr. Riadh Bettaieb miniszter

A delegációt a miniszter ú fogadta. A magyar fél tájékoztatta a vendéglátót, hogy a látogatás célja a tavaly megkezdett magas szintű tárgyalások folytatása, az eddig végzett munka értékelése. Tájékoztattuk a minisztert, hogy 2011. szeptember 29-én megalakítottuk a Magyar-Tunéziai Üzleti Tanácsot, amely több üzletemberrel és szervezettel tart kapcsolatot, segíti elő az üzleti és intézményi kapcsolatok fejlesztését.

tuneuz1 Medium Custom

a képen Balogh Sándor, Mr. Mr. Riadh Bettaieb és Szabó Helga

Agence de la Promotion de l’Industrie et de l’Innovation

Ipari és Innovációösztönzési Ügynökség

Mr. Farid Tounsi vezérigazgató

Wajdi Neffati osztályvezető

Sghaier Rachid igazgató

Tounsi vezérigazgató úr nagyra értékelte, hogy delegációnk éppen abban az időszakban kereste fel Tunéziát, amikor más partnereik még mindig várakozó állásponton vannak a közelmúltban lezajlott események következményei miatt. Bíztatott minket, hogy bátran szervezzünk magyar befektetőket a tunéziai projektekre, és segítsük elő közös vállalatok létesítését. Elmondta, hogy november 28-30 között Carrefour d’Affaires et de Technologies 2012 címen nemzetközi üzleti és befektetési konferenciát rendeznek, amelyre rajtunk keresztül meghívták az érdekelt magyar vállalatokat.

tuneuz2 Medium Custom

A képen Wajdi Neffati osztályvezető, Wajdi Neffati osztályvezető, Szabó Helga MAGHREB elnök, Mr. Farid Tounsi vezérigazgató, Mr. Zoubeir Chaieb AE-TECH tulajdonos, Balogh Sándor MTÜT elnök, Bethlen József MTÜT tanácsadó

Ministère de l’Environnement

Környezetvédelmi Minisztérium

Delegációnkat a Minisztérium több szakmai Főosztályának vezetői és szakértői fogadták. Ismertettük azokat a területeket, ahol együtt lehetne működni tunéziai vállalatokkal.

Ezek a területek: vízkezelési- és víztisztítási projektek, ipari-, mezőgazdasági- és kommunális hulladék feldolgozási komplex projektek, hulladékhasznosítás, használt autógumik összegyűjtése és pirolízis útján történő hasznosítása, megújuló energia-termelés és hasznosítás, stb. Megállapodás született arról, hogy az ezekre vonatkozó eljárások és technológiai leírások ismertetőit elküldjük számukra, ők pedig elősegítik, hogy ezen a területen bekapcsolódhassunk a tevékenységbe.

Institut Arabe des Chefs d’Entreprise

Vállalatvezetők Arab Intézete

Mr. Ahmed Bouzguenda elnök

Mr. Majdi Hassen tanácsos

Mr. Zoubeir Chaieb elnökségi tag

Az Intézetben az elnök és munkatársai fogadták a delegációnkat. Elmondták, hogy a szervezet teljes mértékben politika-mentes civil szerveződés, a tunéziai GDP kb. 70%-át képviselik. Igen nagyra értékelték, hogy Tunézia jelenleg viszonylagosan bizonytalan helyzetében a magyar fél a kapcsolatok fejlesztését, megerősítését tűzte ki célul.

Tájékoztattuk a tárgyaló feleket, hogy szeretnénk tagvállalatainkat megfelelő módon megismertetni a tunéziai üzleti lehetőségekkel, az együttműködés feltételeivel.

tuneuz3 Medium Custom

A képen Mr. Majdi Hassen tanácsos, Mr. Ahmed Bouzguenda elnök, Szabó Helga BKIK MAHGREB elnök, Balogh Sándor MTÜT elnök

Tunisia Export CEPEX

Exportösztönzési Központ

Mr. Abdellatif Hamam végrehajtó tanács elnöke

Mme. Hager ben Cheikh Denguezli piacszervezési igazgató

A magyar delegáció és a CEPEX vezetője kölcsönösen tájékoztatták egymást a múlt évben történt eseményekről. Tájékoztattuk Hamam urat, hogy megállapodásunknak megfelelően megalakítottuk az Üzleti Tanácsot, amelynek 25 magyar vállalat a tagja, amelyek különböző ágazatokat képviselnek.

Hamam úr elmondta, hogy a jelenlegi belpolitikai helyzetben még mindig nem alakult ki véglegesen az állami intézmények struktúrája, és ez korlátozza az ő mozgásterüket. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez nem befolyásolja a gazdasági élet menetét, és bíztatta a magyar vállalatokat, hogy jöjjenek Tunéziába, mert nagyon sok üzleti lehetőség van.

tuneuz4 Medium Custom

A képen Balogh Sándor MTÜT elnök, Mme. Hager ben Cheikh Denguezli piackszervezési igazgató, Mr. Abdellatif Hamam végrehajtó tanács elnöke, Mr. Zoubeir Chaieb AE-TECH tulajdonos

STEG Energies Renouvelables

Tunéziai Elektromos és Gázipari Szolgáltató Vállalat

Megújuló Energia Önálló Vállalat

Mr. Amin Chtioui

Project Manager

Tájékoztattuk Chtioui urat, hogy a magyar vállalatok jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a megújuló energiatermelési technológiák terén, és készek arra, hogy megfelelő körülmények között együtt működjenek tunéziai cégekkel.

A project manager elmondta, hogy a STEG felhívására bankok, vállalatok és magánemberek alapították a STEG Energies Renouvelables céget, amelynek alapvető feladata a szektorban a hazai és nemzetközi tenderek elkészítése és meghirdetése, a beadott pályázatok elbírálása, szakértői tevékenység, a külföldi és a hazai vállalatok együttműködésének elősegítése. Örömmel vennék, ha magyar vállalatok piaci szereplőként jelennének meg Tunéziában, várják jelentkezésüket és készek minden típusú együttműködésre.

tuneuz5 Medium Custom

A képen Balogh Sándor MTÜT elnök, Szabó Helga BKIK MAGHREB elnök, Mr. Amin Chtioui projekt menedzser és Bethlen József MTÜT tanácsadó

Union Tunisienne de l’Industrie, du Commerce et de l’Artisanat

Tunéziai Ipari, Kereskedelmi és Kézműipari Egyesület

(kb. a Vállalkozók Országos Szövetsége)

Mr. Tarek Ben Yahmed elnökhelyettes

Mr. Ali Nakai, a nemzetközi kapcsolatok központi igazgatóságának igazgatója

Mme. Leila Sassi Jegham a nemzetközi kapcsolatok központi igazgatóságának munkatársa

A tárgyaló felek az általános nemzetközi helyzet áttekintése után mélyrehatóan elemezték a két ország történelmi kapcsolatait, az 1963-tól 2005-ig terjedő időszak jelentős üzleteit (Ikarus, vasutak, víz- és olajkutatás, stb.) és kifejezték reményüket, hogy ezeket a kapcsolatokat, ha nem is ugyanolyan szinten, mint korábban, fel lehet eleveníteni, és kölcsönösen előnyös üzleteket lehet kötni.

Yahmed úr hangsúlyozta, hogy a rövidesen megújuló külföldiekre vonatkozó beruházási törvény további kedvezményeket és előnyöket biztosít a befektetni szándékozó vállalkozók számára.

tuneuz6 Medium Custom

A képen Mr. Zoubeir Chaieb AE-TECH tulajdonos, Mr. Ali Nakai, a nemzetközi kapcsolatok központi igazgatóságának igazgatója, Szabó Helga BKIK MAGHREB elnök, Mr. Tarek Ben Yahmed elnökhelyettes, Mme. Leila Sassi Jegham a nemzetközi kapcsolatok központi igazgatóságának munkatársa és Balogh Sándor MTÜT elnök

 

Chambre de Commerce et d’Industire de Tunis

Tuniszi Kereskedelmi és Iparkamara

 

Mme. Aouatef Elloumi Elghoul elnökhelyettes

Mme. Mariem Zidi nemzetközi kapcsolatok igazgatóság

Mme. Nadia Medini Naceur tájékoztatási igazgatóság

Tájékoztattuk az elnökhelyettes asszonyt, hogy korábban az elnök úrnak elküldtük a BKIK elnöksége által jóváhagyott „Együttműködési megállapodás” – tervezet szövegét, amelyet átnyújtottunk neki. Kértük, vizsgálják meg a szöveget, tegyenek esetleges javaslatokat a módosításra. Javasoltuk, hogy a megállapodást a GVB és a Maghreb reneszánsz konferencia idején ünnepélyesen írjuk alá.

tuneuz7 Medium Custom