Tunézia, Tunisz – Ma tartja alakuló ülését az Alkotmányozó Nemzetgyűlés. A 217 képviselőt egy hónapja, október 23-án választották meg a tunéziaiak. A legtöbb képviselői helyet a magát mérsékelt iszlamistának valló Ennahda párt szerezte meg. Az Alkotmányozó Nemzetgyűlés mandátuma várhatóan egy évig tart majd.

Tíz hónappal a Ben Ali rezsim megbuktatása után Tunéziában megalakul az új Alkotmányozó Nemzetgyűlés. A 217 képviselőnek az eredeti tervek szerint egy évük lesz arra, hogy az országnak új Alkotmány írjanak. Ha elkészülnek vele, akkor már az új alaptörvény szellemében írják ki az új választásokat.

Ma azonban még csak a képviselői esküt teszik le. A legtöbb képviselője, 89 az Ennahda pártnak lesz. Két koalíciós társának 29 (Kongresszus a Köztársaságért) és 20 (Ettakatol) mandátuma van. A harmadik legerősebb párt a 26 helyet megszerző Népi Petíció, amelyet egy Londonban élő tunéziai milliárdos támogatott. Erről a frakcióról annyit tudni, hogy szabad mandátumuk van, és támogatójuk már bejelentette, hogy vissza is vonul a politikától.

Az alakuló ülésen szavaznak majd a házszabályról és döntenek az államfő, a miniszterelnök, és a nemzetgyűlési elnök személyéről. Ezeket a posztokat a koalíciós pártok már elosztották egymás között. Az államfő Moncef Mazourki, a Kongresszus a Köztársaságért emblematikus figurája lesz, a miniszterelnököt az Ennahda adja.