dr-kerekes-gyorgyA Joint Venture Szövetség hagyományos évindítójával megkezdődött a magyar külgazdasági évad

A belvárosi rendezvényen azok a szervezetek vonultak fel, akik a magyar külgazdaságért érdemben tehetnek. A népes hallgatóság is elsősorban azokból állt, akik tehetnek valamit a KKV szektorért.

A felvezetőben elhangzott, hogy a választási kampány hevében feltűnő, hogy a külgazdaságról nem folyik vita, szócsata. Ez pusztán annak tulajdonítható, hogy nincs olyan erő ma Magyarországon, aki a külgazdaságot nem első számú kitörési pontként kezelné. Azt pedig, hogy jól csinálják az arra hivatottak a feladataikat nem bizonyítja más, mint az, hogy a részletek tekintetében sincs erős vita.

Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolattartásért felelős helyettes államtitkára ki is emelte, ő személy szerint akár több vitát is szívesen látna a területen.

A képzett diplomata nevetve mondta, hogy ő a nyugati tartás letéteményese. Előadásában markánsan megerősítette, Magyarország euroatlanti elkötelezettségét. Külön kiemelte a visegrádi országok jelentőségét és a térségben rejlő potenciát. A keleti nyitásról szólva a legtermészetesebb dolognak említette a globális gondolkodást, amit a barátaink és az ellenfeleink egyaránt gyakorolnak.

Dr. Rácz Gábor a Nemzetgazdasági Minisztérium főtanácsadója 7 pontban szedte össze a külgazdaság szabályzás tennivalóit. KKV, közös árualap, befektető ösztönzés, KGSZ hálózat, Keleti Nyitás, külgazdaság mérése, ország image. Az NGM ezekre összpontosít 2014-ben.

Dr. Nagy Viktor EXIM – Mehib vezérigazgató-helyettes előadásából kirajzolódott, hogy a következő évek külgazdasági szupersztárja a finanszírozás és emiatt az EXIM csoport lehet. A bank olyan refinanszírozási együttműködésben „zárt össze" a kereskedelmi bankokkal, mely mögött láthatóan olyan szellemi potenciál erősödik fel, ami a külgazdaság következő évében meghatározó tényezővé teszi a bankot.

Gyurácz Németh Iván az M27 ABSOLVO külgazdasági üzletág vezetője a kisvállalatok piacralépéséről beszélt. A színes, világszínvonalú előadásból most csak legyen annyi elég, hogy ha Ön a külpiacra lépésen törné a fejét érdemes először ő hozzájuk bekopogtatni. Azt a stratégiai építkezést amit ők szolgáltatnak, a kicsik egyedül nem képesek megvalósítani.

A HITA azzal hogy a Miniszterelnöki Hivatal irányítja, a még eddigi lendületéhez is hozzátett. Bödőcs Róbert a rá jellemző dinamikájával nem hagyott kétséget afelöl, hogy a HITA hozza, vagy felül is múlja immár nagy elődjének az ITDH-nak a színvonalát. A pergő előadásban tisztán látható volt, hogy a HITA is a KKV szektor külpiacra jutásának a szövetségese. Náluk jelenik meg egy, a konferencián csendben tartott elem is, a működő tőke további Magyarországra csábításának a feladata. A Szijjártó Péter dinamikáját hordozó szervezet láthatóan jó partnerséget keres minden olyan tömörüléssel, aki a céljaiba eső értékeket vallja.

A konferencia második felének az üdítő előadását hozta Dr. Kerekes György a Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója. Beszélt a kereskedőházak kialakítása körüli toporgásról. Kiderült, remekül csinálják, mert nem rohantak neki a piacnak előkészítés nélkül. Megteremtették a mára leomlott magyar külkereskedelem jogi, pénzügyi, kereteit és felépítettek egy ütőképes 40 fős csapatot. (Ez később sem lesz több 60 főnél.) A XXI. század IMPEX-ét építik fel sok informatikával.

Ők abban különböznek a HITA- tól, hogy ahol a HITA befejeződik, ott jön a Kereskedőház. Tényleg eladják az Ön termékét.

A konferenciát panel beszélgetés zárta. Az intézményi keretek szorítása nélküli vállalatvezetők dicsérően beszéltek a konferencián is elhangzottakról.

Még némi moderátori provokációra sem jött az elő, hogy a vállalatok szöges ellentétben gondolkodnának a kormányzattal.

Internetes kapcsolaton keresztül még Toronto, pontosabban Dr. Király Ödön, HITA képviselő is bekapcsolódott a vitába.
A vitában markánsan szólt Söpkéz Sándor kelet-közép-európai menedzsment guru, az EastEuroCO ügyvezetője, Dr. Batizi György a JVSZ Külgazdasági Bizottsága elnöke és Kuthy Antal az E-Group Magyarország elnök-vezérigazgatója.

Azért azt megtudtuk, a Nyugat-Balkán jelentőségét mindenki nagyra értékeli, lassan elfelejthetjük a Facebook-ot. Bátorság, forrás, menedzsment tudás és bizalom kell a külpiacra lépéshez. És egy olyan elkötelezettség, mint amilyen Balogh Sándoré, aki a Afrikai misszióival és kereskedelmi és kulturális központ hálózatával az elmúlt években többet tett Magyarország megítéléséért, mint azt bárki is gondolná.

Forrás: kkvhaz.hu/