Moncef-MarzoukiTunézia, Tunisz - Tunéziában a nemrég megválasztott elnök, Monszef Marzuki megbízást adott a választásokon győztes mérsékelt iszlám párt, az Ennahda második emberének a kormányalakításra. Hamadi Dzselabi, az új tunéziai miniszterelnök rövid interjút adott a francia közszolgálati televíziónak, a France 24- nek. Ebből idézünk.

- Tunéziában tüntettek a nők, akik attól tartanak, hogy a vallás nevében korlátozzák jogaikat. Van-e okuk a félelemre?

 

- Egyáltalán nincs! Az Ennahda az élcsapata lesz a nők jogaiért folyó küzdelemnek mind a politikában, mind a munkahelyeken. A kormánypártok mind az alkotmányban, mind pedig a törvényekben rögzíteni akarják a nők jogait, mind a társadalomban mind pedig a munkahelyen.

- Per folyik a diktátor ellen Tunéziában. Ben Ali kiadatását kérik Szaúd-Arábiától. Nem ronthatja ez a kapcsolatokat?

-A per jogi ügy. El kell választani a jogi problémát a diplomáciától. Mi új kezdetet és a lehető legjobb kapcsolatot akarjuk szaúd-arábiai testvéreinkkel!

- Ön 15 évet töltött Ben Ali börtöneiben. Lesz kárpótlás?

- Ez prioritás számunkra! Bizottság alakult, amely kivizsgálja a diktatúra bűneit és mindazoknak, akik a diktatúra vagy a forradalom idején kockára tették az életüket, biztonságukat, a családjuknak kárpótlást kell kapnia!- mondta Tunézia kormányfője a France 24 közszolgálati televíziónak.