Tunézia, Tunisz – A turizmus, a foszfát bányászat és a mezőgazdaság húzza majd ebben az évben a gazdaságot Tunéziában. A gazdasági miniszter várakozása szerint a növekedés üteme 3,5 százalék lesz.

A most nyilvánosságra hozott 2012-es növekedési prognózis szerint jó ütemben, 3,5 százalékkel bővülhet a tunéziai gazdaság. Ezzel körülbelül 70 ezer munkahelyet teremtenek, igaz, ez 20 ezerrel kevesebb az elemzők korábbi becsléseinél. Az idei gazdasági tervek bejelentésekor Ridha Saidi szakminiszter közölte, hogy a március végén az Alkotmányozó Nemzetgyűlés elé kerülő program megfelel a nemzeti érdekeknek. A terv hangsúlyosan kezeli a különböző régiók kiegyensúlyozott fejlődését, a foglalkoztatás és a befektetések megerősítését.

 

A miniszter beszélt az ágazati várakozásokról is. A mezőgazdaságban a kedvező időjárás miatt 2,9 százalékos növekedéssel számolnak. Az iparban elsősorban a foszfát bányászat újra indulásától, az olajtermelés növekedéstől és a villamos energia előállítás fellendülésétől számítanak jelentős bővülésre.

A tervezet szerint a fogyasztás 4,1 százalékkel nő majd, a befektetések pedig több mint 12 százalékkal bővülhetnek. Ezt egészíti ki egy expanzív monetáris politika középtávon. A miniszter szerint a mostani 47 százalékos államadósság és a 6,5 százalékos költségvetési hiány 2017-re 40 százalékra, illetve 3 százalékra csökkenthető.