800px-Flag_of_Tunisia_svgTunézia, Tunisz – Követendő példának tartja az Európai Unió a tunéziai demokratizálódási fejleményeket. Erről az Európai Parlament delegációvezetője beszélt Tuniszban. A Pier Antonio Panzeri vezette küldöttség az első hivatalos uniós csoport, amely a választások óta Tunéziába látogatott.
Hármas céllal érkezett az EP küldöttsége Tunéziába. Értékelik a demokratikus átmenet eredményeit, felmérik a további együttműködés lehetőségeit, és a kooperációs alapok felhasználást ellenőrzik.
A delegáció vezetője hangsúlyozta, hogy Európa kész hozzájárulni a gazdasági és társadalmi fejlődéshez, a demokratizálódási folyamathoz. Cserébe az Unió a társadalmi igazságosság erősítését, és az igazságszolgáltatás fejlesztését várja el. Utóbbinál kiemelten kezelik az emberi jogok megsértésének kivizsgálását. Panzeri újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az uniós tagállamokban befagyasztott tunéziai pénzekhez való hozzáférés attól függ, hogy a tagállamok jogrendszere miként rendelkezik az ilyen esetekben. Az olasz politikus arra is biztatta a tunéziai sajtót, hogy legyen kritikus a hatalommal.